Składniki:
50 dag kwaśnych jabłek, 100 ml soku jabłkowego, 1 łyżka cukru, połówka cytryny, gałązka bazylii.
Jak przyrządzić?
Jabłka umyć, nie obierać, pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne. Miętę i bazylię opłukać, osuszyć, oberwać listki. Jabłka wraz z ziołami przełożyć do rondelka, dodać sok i cukier. Dusić wszystko ok. kwadransa, następnie zmiksować i przetrzeć przez przez sito. Doprawić sokiem z cytryny, przestudzić. Wstawić do zamrażarki. Po upływie mniej więcej godziny, gdy masa zacznie zamarzać, przemieszać ja i mieszać co pół godziny, dopóki nie zamarznie. Wyjąć z zamrażarki na 10 minut przed podaniem. Zmiksować, po czym przełożyć do szklaneczek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | około 70 kcal |
Autor | kocimiętka :) |