Składniki:
Ok. 500g makaronu (najlepiej kolanka lub świderki), ok. 100g boczku wędzonego lub dobrej szynki, sól, pieprz, 50g masła.
Jak przyrządzić?
Pokroić boczek lub szynkę w jak najdrobniejszą kostkę, rozgrzać patelnię i roztopić na niej masło, następnie smażyć boczek lub szynkę aż do zrumienienia, posolić, popieprzyć (bez skojarzeń :), do tego wrzucić makaron i smażyć (im dłużej tym lepiej). Zjeść.
Potrzebne przybory:
Patelnia, nóż, odrobina chęci, mały głód, deska do krojenia, łopatka do mieszania.
Jak podawać?
Najlepiej na podgrzanym talerzu, ponieważ potrawa bardzo szybko stygnie.
Uwagi:
Pod koniec smażenia można posypać parmezanem :)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | Dosyć duża |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | pawkopl |