Składniki:
ryż biały (najlepszy basmati), olej lub oliwa z oliwek lub/i masło, kurkuma, sól.
Jak przyrządzić?
Suchy ryż mieszamy z kurkumą (łyżeczka na szklankę ryżu). W rondelku podgrzewamy olej (ok. 3 łyżek na szklankę ryżu)na niewielkim ogniu. Można również dodać łyżkę masła (jeśli stosujemy również olej musi to być masło, nie margaryna). Olej nie musi być bardzo rozgrzany - wsypujemy ryż szybko mieszając by ziarenka nam się nie uprażyły tj. zrobiły białe i twarde ale przesiąknęły olejem/masłem. Następnie zalewamy go wodą. Ogień zwiększamy. Od momentu gdy woda zacznie wrzeć czekamy około 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień na bardzo mały i tak aż do ugotowania. Jeśli na końcu gotowania każde ziarenko jest oddzielnie (nie posklejane) i ryż wchłonął całą wodę to dobrze ugotowaliśmy ryż.
Potrzebne przybory:
Rondelek, drewniana łyzka do mieszania ryżu.
Jak podawać?
Ryż przygotowany w ten sposób sam w sobie jest smaczny ale ja preferuję ryż np. Z kurczakiem z dodatkiem podduszonej na maśle marchewki i pieczarkami bądź wybraną sałatką.
Uwagi:
Do ryżu dodaję kurkumę by nabrał ładnego koloru. Można też dodać curry. Wodę można zastąpić bulionem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 17 min. |
Trudność | prosty |
Autor | edyta |