Rogaliki droźdżowe - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg mąki,
2 masła roślinne (może być margaryna Kasia),
10 dag drożdży,
1 szklanka mleka,
4 jaja,
4 łyżki cukru (można więcej wg upodobania),
szczypta soli.

Jak przyrządzić?

Mleko lekko podgrzać i rozprowadzić drożdże razem z 1 łyżką cukru. Pozostawić aby lekko zaczęły rosnąć. W tym czasie margarynę zetrzeć na tartce do miski. Połączyć z mąką i szczyptą soli - utrzeć (najpepiej wyrobić ręką). Jajka ubić z pozostałym cukrem, dodać do mąki i margaryny. Następnie dodać rozrobione drożdże całość wyrobić ręką na jednolitą masę. Ciasto odstawić na 2 godziny do lodówki.
Po 2 godzinach wyciągamy ciasto i na stolnicę posypaną mąką wykładamy po kawałku ciasta tak aby po rozwałkowaniu na grubość około 0,3 cm wyszedł nam okrągły placek o wielkości pizzy. Kroimy tak aby wyszło nam 8 trójkątów. Marmoladę kładziemy na krótszy brzeg trójkąta i delikatnie zwijamy aż powstanie rogalik.
Rogaliki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem. Układamy rogaliki jeden od drugiego w odległości około 4 cm, aby podczas pieczenie nie złączyły się. Po wierzchu smarujemy delikatnie białkiem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Jak nabiorą ciemno-złocistego koloru należy je już wyjąć.

Jak podawać?

Nadzienie rogalików może być bardzo różne. Może być to ser, pieczarki, mięso, kapusta - naprawdę jest to wielkie pole do popisu ;)

Uwagi:

Ja robię z połowy porcji, to wychodzi około 30 rogalików.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania3 min.
Trudnośćprosty
AutorLoorelaj

Rogaliki droźdżowe: Podobne przepisy

Rogaliki droźdżowe: wypróbuj również

Przepis na rogaliki

... piaskowej, spróbuj zrobić rogaliki. Po upieczeniu będziesz mogła spakować je swoim dzieciom do szkoły albo poczęstować nimi kolegów i koleżanki z pracy. ... piaskowej, spróbuj zrobić rogaliki. Po upieczeniu będziesz mogła spakować je swoim ...

dawno temu

Rogaliki z marmoladą

... , a także wyjazdów nad jezioro. Zamiast pełnych cukru i konserwantów słodkich bułek nie zawsze pierwszej świeżości lepiej jest przygotować rogaliki z nadzieniem marmoladowym domowej roboty. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak zrobić ...

dawno temu

Ciasto półfrancuskie

... z odrobiną mąki. Jak zrobić jednak rogaliki półfrancuskie? Wyróżnia się kilka rodzajów ciasta francuskiego, w tym ciasto półfrancuskie śmietanowe, serowe i drożdżowe. Przepis na ciasto półfrancuskie ...

dawno temu

Przepyszne lekkie ciasto z wiśniami

... , a Włosi do porannego espresso zawsze dodają słodkiego rogalika lub kawałek serniczka. Wygląda na to, że wszystkich nas łączy jedno – słodkie desery. ... , a Włosi do porannego espresso zawsze dodają słodkiego rogalika lub kawałek serniczka. ...

dawno temu

Koktajl mleczny

... bardzo skutecznie i z negatywnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia ulegamy namowom kupienia batonika albo słodkiego rogalika. Zdecydowanie lepszym wyjściem jest samodzielne przygotowanie koktajlu ...

dawno temu

Zobacz, co je polski uczeń!

... Co uczniowie najczęściej kupują w czasie przerw? Chipsy, batoniki i rogaliki z kremem. Tymczasem nie są to najtrafniejsze przekąski. I nie chodzi tylko o ich kaloryczność i szkodliwość dla zdrowia ...

dawno temu

Kanapki na przyjęcie

... rodzajem pieczywa będzie rogalik francuski. Proponuję przygotować 4 rogaliki i przekroić je na pół. Smarujemy je odrobiną pesto równomiernie po obu stronach. Awokado kroimy w cienkie plastry i układamy ... na połowie każdego rogalika i ...

dawno temu

Właściwości maku

... się więc rogalikami czy kajzerkami z jego dodatkiem. Najpopularniejszą potrawą na jego bazie jest pyszna bożonarodzeniowa kutia czy słodki makowiec. W Wielkopolsce mak słynie także jako dodatek ...

dawno temu

Samochodowa mikrofalówka

... . Producent pomyślał o dedykowanychikonach dla najpopularniejszych rodzajów pokarmów i napojów (pizza, rogalik, kawa, kanapka), poza tym czas podgrzewania można ustawiać we własnym zakresie. Producent ...

dawno temu

Rodzaje pieczywa

... przybierania na wadze. Czy należy w takim razie jeść pieczywo? Okazuje się, że podobnie jak inne produkty spożywcze bułeczki, domowy chleb, rogaliki i chałki powinny znaleźć się w naszej diecie ... , jednak dla naszego zdrowia powinniśmy ...

dawno temu

Całkiem niecodzienna jajecznica

... uzupełnieniem będą suszone pomidory – Kwestia Smaku Przyznam się szczerze, że nigdy wcześniej nie próbowałam jajecznicy z brokułami, ale ta mieszanka brzmi bardzo ciekawie – Rogalik Powiedz „Nie!” nudnej jajecznicy raz na zawsze! Teraz już wiesz ...

dawno temu

Food in Real Life – zobacz, co naprawdę jesz

... dopiero po zakupie. Prawdziwa natura reklamowanych potraw wychodzi często dopiero po zakupie. Gdy wyrzucimy pysznego francuskiego rogalika na talerz okazuje się, że jest o 1/3 mniejszy, ma inny kolor ...

dawno temu

Kobiety, opamiętajcie się!

... , wszechwiedzących dam, zagryzając rogalikiem francuskim i głaszcząc mruczącego kota... Jestem sama i nie obrażę się na świat, jeśli już tak zostanie. Moje koleżanki mają mężów, narzeczonych, chłopaków. Wytężam ...

dawno temu

Śniadaniowe propozycje z różnych stron świata

... francuskie – mięciutkie rogaliki croissant podawane wraz z masłem i dżemem, lub opcjonalnie bagietka. Do tego kawa lub herbata. Tak jadają Francuzi. Spotyka się też tosty z owocami i bitą śmietaną. Generalnie „ na słodko”. ...

dawno temu

Pokolenie grubych dzieci

... moim dzieciom częstowaćsię wszystkim, czym chcą karmić ich inni ludzie, myślę że możeprzesadzam? Ale kiedy słyszę, że przyjaciel mojego syna co dzień przynosi rogaliki,które mają datę ważności do końca ... dekady, szlag mnie trafia. Synek pyta: ...

dawno temu

Przepis na herbatniki

... ulegają one zepsuciu. Jednakże kiedy zdecydujemy się na upieczenie wyrobów z ciasta francuskiego z jabłkiem, rogalików drożdżowych, biszkoptów, markiz, makaroników albo pierników, możemy być pewni ...

dawno temu

„Paryżanka”, Amelie Sobczak-Sabre

... skromnym zdaniem maczanie croissanta w kawie jest obrzydliwe. Chrupki rogalik staje się miękką bulbą. Na szczęście bohaterka niezbyt długo pastwi się nad francuskimi obyczajami kulinarnymi, zgrabnie ...

dawno temu

Dziecko nie chce pić mleka

... , w których mogą być śladowe ilości mleka lub białka serwatkowego zaliczymy: pieczywo, ciasta, ciastka, drożdżówki, maślane bułki, rogaliki francuskie (gotowe produkty cukiernicze), pasztety, parówki, sorbety, płatki śniadaniowe, czekolady, ...

dawno temu

Im mniej, tym lepiej

... , ale najczęściej ma ich mniej. To co w Izie zadziwia najbardziej, to jej umiejętność cieszenia się życiem. Zawsze i wszędzie. Ona jako jedyna ma zawsze czas na kawę i pieczenie wegetariańskich rogalików. Potrafi ...

dawno temu

Powiązane Tematy