Składniki:
1 kg mąki,
2 masła roślinne (może być margaryna Kasia),
10 dag drożdży,
1 szklanka mleka,
4 jaja,
4 łyżki cukru (można więcej wg upodobania),
szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Mleko lekko podgrzać i rozprowadzić drożdże razem z 1 łyżką cukru. Pozostawić aby lekko zaczęły rosnąć. W tym czasie margarynę zetrzeć na tartce do miski. Połączyć z mąką i szczyptą soli - utrzeć (najpepiej wyrobić ręką). Jajka ubić z pozostałym cukrem, dodać do mąki i margaryny. Następnie dodać rozrobione drożdże całość wyrobić ręką na jednolitą masę. Ciasto odstawić na 2 godziny do lodówki.
Po 2 godzinach wyciągamy ciasto i na stolnicę posypaną mąką wykładamy po kawałku ciasta tak aby po rozwałkowaniu na grubość około 0,3 cm wyszedł nam okrągły placek o wielkości pizzy. Kroimy tak aby wyszło nam 8 trójkątów. Marmoladę kładziemy na krótszy brzeg trójkąta i delikatnie zwijamy aż powstanie rogalik.
Rogaliki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem. Układamy rogaliki jeden od drugiego w odległości około 4 cm, aby podczas pieczenie nie złączyły się. Po wierzchu smarujemy delikatnie białkiem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Jak nabiorą ciemno-złocistego koloru należy je już wyjąć.
Jak podawać?
Nadzienie rogalików może być bardzo różne. Może być to ser, pieczarki, mięso, kapusta - naprawdę jest to wielkie pole do popisu ;)
Uwagi:
Ja robię z połowy porcji, to wychodzi około 30 rogalików.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 3 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Loorelaj |