Sk艂adniki:
P贸l opakowania kuskus,
jedna wi臋ksza cebula,
oliwa,
2 puszki makreli w pomidorach,
grzybki mung (ale nie koniecznie)
czosnek granulowany lub prawdziwy,
pomidory z puszki lub koncentrat,
ewentualnie ciut mleka,
przyprawy (s贸l, papryka ostra i 艂agodna, bazylia, oregano).
Jak przyrz膮dzi膰?
Kuskus zala膰 wod膮, tak aby tylko go zakry艂a. Nast臋pnie je偶eli s膮 zala膰 wrz膮c膮 wod膮 ze dwa grzybki mung. W tym czasie pokroi膰 w kostk臋 cebule, i usma偶y膰 na oliwie. Odcedzi膰 grzybki, pokroi膰 w ma艂e paseczki lub kostk臋 i doda膰 do cebuli. Do tego doda膰 kuskus, rozdrobnion膮 makrele, pomidory z puszki pokrojone lub koncentrat (je偶eli danie jest 鈥瀞uche鈥, a osoba kt贸ra lubi takie mieszanki mo偶e doda膰 troszk臋 mleka 偶eby nie by艂o takie suche).
Uwagi:
Jest to m贸j w艂asny wynalazek, stworzony z tego co akurat mia艂am pod r臋k膮. Mi i mojej rodzince smakowa艂o wiec mo偶na zaryzykowa膰. Ja zawsze opr贸cz czosnku normalnego dodaje jeszcze granulowany, ale to takie moje przyzwyczajenie bo bardzo lubi臋 czosnek. Pozdrawiam i 偶ycz臋 smacznego tym, kt贸rzy spr贸buj膮.
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | elizabeth |