Składniki:
Pól opakowania kuskus,
jedna większa cebula,
oliwa,
2 puszki makreli w pomidorach,
grzybki mung (ale nie koniecznie)
czosnek granulowany lub prawdziwy,
pomidory z puszki lub koncentrat,
ewentualnie ciut mleka,
przyprawy (sól, papryka ostra i łagodna, bazylia, oregano).
Jak przyrządzić?
Kuskus zalać wodą, tak aby tylko go zakryła. Następnie jeżeli są zalać wrzącą wodą ze dwa grzybki mung. W tym czasie pokroić w kostkę cebule, i usmażyć na oliwie. Odcedzić grzybki, pokroić w małe paseczki lub kostkę i dodać do cebuli. Do tego dodać kuskus, rozdrobnioną makrele, pomidory z puszki pokrojone lub koncentrat (jeżeli danie jest „suche”, a osoba która lubi takie mieszanki może dodać troszkę mleka żeby nie było takie suche).
Uwagi:
Jest to mój własny wynalazek, stworzony z tego co akurat miałam pod ręką. Mi i mojej rodzince smakowało wiec można zaryzykować. Ja zawsze oprócz czosnku normalnego dodaje jeszcze granulowany, ale to takie moje przyzwyczajenie bo bardzo lubię czosnek. Pozdrawiam i życzę smacznego tym, którzy spróbują.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | elizabeth |