Składniki:
1 kg flaczków wołowych (koperty),
1 duża cebula,
sól,
1 liść laurowy,
ziele angielskie,
marchew,
seler,
por,
papryka mielona (słodka),
pieprz,
gałka muszkatołowa,
imbir lub przyprawa do flaczków,
rosół (z kostki lub wywar z kości),
2 łyżki stołowe oleju.
Jak przyrządzić?
Flaczki oczyścić, umyć i zagotować. Czynność powtórzyć dwa lub trzy razy. Włożyć do czystej wody, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, osolić i ugotować do miękkości. W międzyczasie rozgrzać olej, włożyć pokrajany por, marchew i cebulę. Chwilę podsmażyć i zalać rosołem lub wywarem. Do gotującego się wywaru dodać pokrajany w kostkę seler, całość gotować aż warzywa będą miękkie (5-10 minut). Odstawić na bok płyty i przyprawić przyprawami do smaku. Flaki odcedzić. Pokroić w paseczki i włożyć do gorącego wywaru.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Porcje | 2 |
Autor | Arnold |