Składniki:
Warzywa: marchewka, pietruszka, seler, por, mały ziemniak, kalafior lub brokuły, trochę zielonego koperku, wszystkiego po kawałku.
Jak przyrządzić?
Warzywa pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondelka z grubym dnem na łyżkę rozgrzanej oliwy, mieszając chwilę poddusić, podlać trochę wrzątku, posolić, popieprzyć przykryć dusić do miękkości około 15-20 minut na najmniejszym ogniu. Doprawić łyżką dobrej śmietany, wsypać drobno posiekany koperek i gotowe. Można zamiast śmietany doprawić świeżym masełkiem.
Potrzebne przybory:
Rondel z grubym dnem, nóż do obierania i krojenia warzyw, łyżka do mieszania.
Jak podawać?
Talerz lub biała miseczka.
Uwagi:
Zamiast na oliwie można podsmażyć chwilę na masełku.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | gotować dowolną ilość |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | hortensja |