Składniki:
ok. 2 szt. wafli (blaty do przekładania),
20 dkg mielonych orzechów lub wiórków kokosowych,
20dkg cukru pudru,
1 i 1/2 paczki herbatników szkolnych,
białko surowe lub w dzisiejszych niepewnych czasach 2-3 łyżki skondensowanego mleka (ja dawałam nie słodkie)- w,jednej z wersji dałam i białko i 1 łyżkę mleka,
ewentualnie ok. 1 łyżka kakao.
nadzienie: ajerkoniak, 7dgk masła, 15-20 dgk cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Zmielone orzechy (albo wiórki), zmielone herbatniki (1 paczka), mleko (albo białko)oraz cukier zmieszać i zagnieść na zwartą masę. Do części można dodać kakao. Z wafli wykroić np. kieliszkiem kółeczka troszkę większe niż foremki.Ze składników na nadzienie utrzeć masę: masło z cukrem a potem wlewać ajerkoniak i ucierać, żeby się nie zważyło. Masa ma być lejąca, więc można spokojnie lać więcej. Włożyć ją na trochę do lodówki. Odrywać kawałkami masę maczać w zmielonych herbatnikach (niektórzy proponują zamiast herbatników cukier puder) i napełniać foremkę. W środku palcem robić dziurki, do nich wlewać masę z ajerkoniaku i przykrywać kółkami z wafli. Wkładać do lodówki.
Potrzebne przybory:
Specjalna foremka, młynek do orzechów (ja mieliłam w blenderze), standardowo łyżka, miska, kieliszek do wycinania wafli.
Jak podawać?
Nie podaje się, ona sama znika :-) z kawusią smakuje ...
Uwagi:
Przepis w sumie łatwy ale wiele sie trzeba natrudzić nad zdobyciem foremki. Robione są plastikowe foremki w różnych wielkościach także z pszczołą. Dostępne w małych sklepikach wielobranżowych lub w internecie. W zasadzie wystarczy jedna foremka bo po nałożeniu masy, nadzienia i przykrycia wafelkiem foremkę otwiera się i wyciąga ul. Mniam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | wychodzi ok. 20 sztuk |
Kaloryczność | duża |
Autor | joanna |