Składniki:
2 szklanki mąki,
1,5 szklanki cukru,
6 jaj (żółtka osobno),
1 kostka margaryny,
6 łyżek oleju,
2 łyżki kakao,
pół szklanki maku,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kisiel wiśniowy.
Jak przyrządzić?
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku oraz na przemian po łyżce oleju i mąki wymieszanej z proszkiem.Na końcu starannie wymieszać z pianą z białek. Ciasto podzielić na 4 części. Pierwszą wymieszać z kakao, drugą z makiem, trzecią z kisielem, czwartą pozostawiamy białą.Po kolei rozłożyć na blasze i piec w temperaturze 180-190 stopni. Ok. 40 minut
Uwagi:
Ciasto dobrze wygląda posypane cukrem pudrem, bądź polane białą polewą.Można taką przyrządzić topiąc białą czekoladę w małym rondelku.Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Olenk@ |