Składniki:
125 g chudej piersi z kaczki,
220 g kapusty pekińskiej,
850 ml bulionu drobiowego,
1 LS wina ryżowego,
1 LS jasnego sosu sojowego,
2 ząbki czosnku,
szczypta mielonego anyżu,
1 łyżeczka oleju z sezamu,
1 LS nasion sezamu,
świeża pietruszka.
Jak przyrządzić?
Pierś z kaczki pokroić w małą kostkę. Kapustę pokroić w paski. Bulion drobiowy zagotować, dodać wino ryżowe, pokrojoną pierś z kaczki i kapustę pekińską. 15 min. gotować na małym ogniu. Następnie dodać anyż i czosnek (najlepiej starty), dobrze pomieszać i gotować jakieś 10-15 min. aż kaczka będzie miękka. Następnie ziarenka sezamu lekko przyrumienić na patelni bez tłuszczu,i dodać do zupy wraz z olejem sezamowym i posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego!
Jak podawać?
Do podgrzanej miseczki.
Uwagi:
Wino ryżowe można zastąpić wytrawną sherry, kaczkę - młodą wołowiną (okroić na 1 cm kostkę to skraca czas gotowania, jak wiadomo wołowina potrzebuje dłuższego gotowanie), a kapustę pekińską - młodą, zieloną kapustą cienko posiekaną (smak kapusty jest bardziej intensywny, wiec zmniejszyć proporcje).
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Olenka |