Składniki:
średniej wielkości ziemniaki,
cebula,
boczek wędzony,
sól,
folia aluminiowa.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w talarki (niezbyt cienkie - 4 mm)i rozdrobnić na wiórki (oddzielić wszystkie zwoje). Boczek pokroić w cienki plasterki, następnie pokroić w prostokąty o wymiarach 2cm x 4cm. Ziemniaki kroimy w talarki (ok. 0,5 cm grubości), wzdłuż długości. Uwaga! Ziemniaków nie docinamy do końca, muszą pozostać połączone na jednym z końców. Rozchulamy lekko i wkładany tam dwa wiórki z cebuli i plasterek boczku, solimy. Następnie przekładamy cebula i boczkiem kolejne warstwy ziemniaka. Na koniec ściskamy ziemniaka nadając mu pierwotny kształt i zawijamy szczelnie folią. Wkładany do nagrzanego piekarnika (200 st.) i pieczemy 1 godzinę.
Jak podawać?
Można podawać do mięsa. Z surówkami z kapusty smakuje wyśmienicie.
Czas przygotowania | 60 min. |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | AnnaW |