Składniki:
20 dag masła,
40 dag mąki,
35 dag cukru,
3 jajka,
torebka cukru waniliowego,
torebka cukru cynamonowego lub cynamon,
1 kg jabłek,
sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę posiekać z miękkim masłem. Dodać 10 dag cukru, cukier waniliowy oraz 3 żółtka. Połączyć nożem, zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię, chłodzić przez 30 min. Jabłka umyć, zetrzeć na tarce, dodać sok z cytryny, cynamon lub cukier cynamonowy, ewentualnie goździki. Jeśli będą zbyt kwaśne dodać 2 łyżki cukru. Gotować przez około 10 min na małym ogniu, bardzo często mieszając. Ostudzić. Białka ubić z resztą cukru (najlepiej zamiast cukru dodać cukier puder). Odłożyć 1/4 schłodzonego ciasta. Resztę przenieść na blachę, nakłuć widelcem. Wlać na to ostudzoną masę jabłkową, a na nią ubite białka. Odłożone ciasto zetrzeć na tarce, na bezę. Piec w 180 C przez ok. 45 minut.
Uwagi:
Ja osobiście odkładam kawałek ciasta, lecz później nie sypie go na bezę. Resztkę ciasta wałkuję, powbijam trochę namoczonych rodzynek, zapiekę i mam co jeść do kawy.
Smacznego
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Fiolka_ko |