Składniki:
1/2 szklanki ryżu, 1 średniej wielkości marchew, 1 por, szczypta soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku, oliwa do smażenia.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować tak, jak gotuje się makaron - w osolonej wodzie z 1/2 łyżeczką kurkumy (kolor ryżu słoneczny) i łyżką oliwy do miękkości wg przepisu na opakowaniu, dobrze jest osobiście sprawdzić. Odcedzić.Umyty por przekroić wzdłuż - pokroić na pół-talarki.Oczyszczoną marchew pokroić na wiórki na tarce z dużymi otworami.Marchew i pora przesmażyć na 2 łyżkach oliwy z dodatkiem soli i pieprzu do miękkości około 15 minut stale mieszając, by nie przypalić.Połączyć z wycedzonym ryżem.
Potrzebne przybory:
Garnek do gotowania ryżu i rondelek do warzyw.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | gilgamina |