Składniki:
Zupki energetyczne - składniki:
szczypta tymianku,
korzeń pietruszki,
korzeń marchwi,
jedna cebula,
kasze jęczmienna pęczak lub ryż naturalny brązowy proporcjonalnie do ilości wody,
sól.
Jak przyrządzić?
Sposób sporządzania zupek według pięciu przemian - żywiołów opisany dokładnie na www.jan-ostrowski.pl.
Gotujemy raz na dwa dni potem przerwa i za kilka dni jeszcze raz.
Wlewamy taką ilość wody, by wystarczyła na długi proces gotowania - pod żadnym pozorem nie możemy dolewać wody, raczej wcześniej zakończyć proces gotowania.
Bezwzględnie należy przestrzegać kolejności wkładania poszczególnych składników, aby zachować przemiany energetyczne (łańcuch energetyczny). Pomiędzy jednym składnikiem a następnym, zupa powinna się gotować przez trzy minuty.
Wkładamy suche produkty do gotującej się wody (wcześniej myte należy osuszyć, np. można wytrzeć) warzywa powinny być w dużych kawałkach, żeby się nie rozgotowały. Gotować około 4 godzin, im dłużej gotujemy tym zupka jest silniejsza energetycznie. Po zakończeniu gotowania przed wyłączeniem ognia należy odkryć pokrywkę, miksować nie wolno.
Potrzebne przybory:
Gotujemy w rondlu emaliowanym pod przykryciem. Mieszamy łyżką drewnianą.
Jak podawać?
W talerzu.
Uwagi:
Opis dokładny na www.jan-ostrowski.pl
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Jan |