Składniki:
Margaryna, żelatyna, cukier, waniliowy, cukier, kakao, woda, 5 jajek, cytryna, owoc, galaretka.
Jak przyrządzić?
Rozpuścić w szklance wody 6 łyżeczek żelatyny i podgrzać (nie gotować). Rozpuścić kostkę margaryny (roślinna, palma, jak trochę przestygnie dodać do tego żelatynę. W tym czasie do 5 żółtek dodać 1/2 szklanki cukru i 1/2 cukru waniliowego, rozetrzeć i dodać 1/2 rozpuszczonej margaryny z żelatyną, wlać do naczynia i wstawić do lodówki by stygło. Ubić na sztywno 5 białek, dodać resztę cukru i cukru waniliowego oraz resztę margaryny z żelatyną. Rozdzielić białko na pół, do jednej połowy wlać sok z 1 cytryny i dodać do miski z żółtkiem. Do drugiej polowy dodać ze 3 łyżeczki kakao i potem dodać do reszty, aby utworzyły się 3 kolory. By dodać resztę najpierw pianka z żółtka musi ostygnąć, potem dodać 2 warstwę i wstawić z powrotem do lodówki(najlepiej do zamrażarki, bo szybciej zastygnie. Jak wszystko będzie już zastygłe położyć na tym np. pomarańcze, mandarynki, galaretkę (zimną), wylać na calość.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | milka_krot |