Ryż z warzywami i kurczakiem (autor goś) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 puszka kukurydzy,
1 puszka groszku,
1/2 puszki fasoli czerwonej,
szklanka ryżu,
szklanka mrożonej fasoli szparagowej,
mały słoik papryki czerwonej konserwowej,
2 piersi z kurczaka,
sól,
pieprz,
3 łyżki oleju.

Jak przyrządzić?

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki (kostki), doprawić wegetą i usmażyć na patelni. Ryż ugotować na sypko, w osolonej wodzie dodając olej lub masło do wody. Fasolę szparagową ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki (mogą być paski). Kukurydzę, groszek i fasolę czerwoną odsączyć. Wszystkie składniki tzn. groszek, kukurydzę, fasolę, ryż i pierś z kurczaka zmieszać ze sobą na końcu dodając fasolkę szparagową i paprykę (gdyż są kruche). Wszystko doprawić do smaku pieprzem i solą.

Jak podawać?

Potrawę można podawać zaraz po przyrządzeniu na ciepło, lub na zimno. W każdej z tych postaci dobrze smakuje...SMACZNEGO!!!

Uwagi:

Ilością składników można swobodnie manipulować, np. zwiększyć ilość kukurydzy czy piersi z kurczaka.Dla większych rodzin polecam przyrządzać podwójną porcję, gdyż potrawa może z powodzeniem "siedzieć" w lodówce 2-3 dni.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje8
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt25 zł
Autorgoś

Ryż z warzywami i kurczakiem (autor goś): Podobne przepisy

Ryż z warzywami i kurczakiem (autor goś): wypróbuj również

Powiązane Tematy