Składniki:
1 puszka kukurydzy,
1 puszka groszku,
1/2 puszki fasoli czerwonej,
szklanka ryżu,
szklanka mrożonej fasoli szparagowej,
mały słoik papryki czerwonej konserwowej,
2 piersi z kurczaka,
sól,
pieprz,
3 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki (kostki), doprawić wegetą i usmażyć na patelni. Ryż ugotować na sypko, w osolonej wodzie dodając olej lub masło do wody. Fasolę szparagową ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki (mogą być paski). Kukurydzę, groszek i fasolę czerwoną odsączyć. Wszystkie składniki tzn. groszek, kukurydzę, fasolę, ryż i pierś z kurczaka zmieszać ze sobą na końcu dodając fasolkę szparagową i paprykę (gdyż są kruche). Wszystko doprawić do smaku pieprzem i solą.
Jak podawać?
Potrawę można podawać zaraz po przyrządzeniu na ciepło, lub na zimno. W każdej z tych postaci dobrze smakuje...SMACZNEGO!!!
Uwagi:
Ilością składników można swobodnie manipulować, np. zwiększyć ilość kukurydzy czy piersi z kurczaka.Dla większych rodzin polecam przyrządzać podwójną porcję, gdyż potrawa może z powodzeniem "siedzieć" w lodówce 2-3 dni.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | goś |