Składniki:
3 kwaśne jabłka,
300 g mąki,
3 jajka,
150 g brązowego cukru,
50 g miodu,
150 g margaryny,
1 mała paczka proszku do pieczenia (na 0,5 kg. maki),
szczypta soli,
1 łyżeczka cynamonu,
skórka z cytryny.
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Mąkę, proszek, cukier, cynamon, sól i skórkę z cytryny wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać jajka i miód. Do masy dosypywać suche składniki. Wszystko dokładnie połączyć. Na końcu dodać starte jabłka, wymieszać. Nakładać do papierowych foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. (termoobieg 175 st.) około 25 minut.
Jak podawać?
Dobrze smakuje z lukrem.
1 łyżkę soku jabłkowego mieszamy z 1 łyżką soku z cytryny i 120 gram cukru pudru. Smarujemy babeczki. Można posypać kawałkami orzechów laskowych.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | m-a-ga |