Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
2 jaja,
mąka,
mleko,
woda (najlepiej lekko gazowana),
ser żółty.
Sos:
średnia cebula,
2 pomidory,
przecier pomidorowy,
mięso mielone,
ketchup,
bulion drobiowy,
sól, pieprz, zioła prowansalski, cukier.
Jak przyrządzić?
Najpierw robimy sos. Na oleju podsmażamy cebulę posiekaną w drobną kostkę, można też dodać ząbek lub dwa czosnku. Następnie należy na zeszklonej cebuli usmażyć mięso mielone (ok 250 - 300 g). Kiedy mięso się będzie smażyło, oczywiście należy je od czasu do czasu przemieszać, należy sparzyć pomidory i obrać je ze skóry, a następnie pokroić w drobną kostkę i rozgnieść widelcem. Można użyć pomidorów z puszki. Pomidory należy dodać do mięsa i całość przykryć aż odparuje część soku. Potem dodać pól szklanki bulionu (może być z kostki) i słoiczek przecieru. Dobrze wymieszać. Zagotować krótką chwilkę i doprawić do smaku ketchupem(2-3 łyżeczki), solą, pieprzem, ziołami oraz koniecznie cukrem, bo sos wychodzi raczej kwaśny. Odstawić do "przegryzienia". Najlepszy jest na drugi dzień :)Naleśniki najlepiej zrobić za pomocą miksera lub robota kuchennego. Rozbić jajka (na 2 lub 3 osoby dwa, na 4 i więcej 3-4) i rozrobić z mąka, wodą i mlekiem do odpowiedniej gęstości (napieramy łyżkę, przewracamy ją do góry nogami, na jej grzbiecie palcem lub łyżeczką zbieramy troszkę ciasta, jeśli naszą ścieżkę zaleje pozostałe na łyżce ciasto, jest ono zbyt rzadkie). Smażymy cienkie naleśniki na teflonowej (najlepiej) patelni z małą ilością tłuszczu.
Naleśniki nadziewamy sosem, który obficie obsypujemy startym, twardym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku lub mikrofalówce.
Smacznego!
Potrzebne przybory:
Patelnia, rondelek, nóż, widelec, naczynie do zapiekania, tarka, łyżka, miska, mikser/ robot/ trzepaczka.
Jak podawać?
Zapiekaną z żółtym serem (naleśniki złożone jak krokiety) lub przekładane jak lasagne.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | fiolka |