Składniki:
ok. 250 g szpinaku,
2 owoce awokado,
jedna większa lub dwie małe cukinie,
garść świeżej bazylii,
cytryna,
olej z pestek winogron lub oliwa,
sól,
cukier,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Szpinak wrzucić do miski, jeżeli listki są duże, to pokroić. Awokado pokroić w kosteczkę i skropić sokiem z cytryny, dorzucić do szpinaku. Cukinie w skórce pokroić w cienkie słupki długości ok 4 cm i szerokości ok 3 mm - dodać do szpinaku i awokado, wymieszać.
Sos:
4 łyżki oleju z pestek winogron,
4 łyżki soku z cytryny,
duża szczypta soli,
mniejsza szczypta cukru (lub odrobina miodu),
szczypta pieprzu.
Wymieszać (np w zamkniętym słoiku, albo w szklance zasłoniętej dłonią). Następnie dodać garść bazylii i zmiksować. Warzywa polać sosem, wymieszać i podawać.
Potrzebne przybory:
Miska, deska, nóż, mikser.
Jak podawać?
Najlepiej samodzielnie, lub jako przystawkę.
Uwagi:
Można dodać sera pleśniowego, lub mozzarelli.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mnemedike |