Sałatka ze szpinaku, awokado, cukinii w sosie bazyliowym - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

ok. 250 g szpinaku,
2 owoce awokado,
jedna większa lub dwie małe cukinie,
garść świeżej bazylii,
cytryna,
olej z pestek winogron lub oliwa,
sól,
cukier,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Szpinak wrzucić do miski, jeżeli listki są duże, to pokroić. Awokado pokroić w kosteczkę i skropić sokiem z cytryny, dorzucić do szpinaku. Cukinie w skórce pokroić w cienkie słupki długości ok 4 cm i szerokości ok 3 mm - dodać do szpinaku i awokado, wymieszać.

Sos:
4 łyżki oleju z pestek winogron,
4 łyżki soku z cytryny,
duża szczypta soli,
mniejsza szczypta cukru (lub odrobina miodu),
szczypta pieprzu.

Wymieszać (np w zamkniętym słoiku, albo w szklance zasłoniętej dłonią). Następnie dodać garść bazylii i zmiksować. Warzywa polać sosem, wymieszać i podawać.

Potrzebne przybory:

Miska, deska, nóż, mikser.

Jak podawać?

Najlepiej samodzielnie, lub jako przystawkę.

Uwagi:

Można dodać sera pleśniowego, lub mozzarelli.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Autormnemedike

Sałatka ze szpinaku, awokado, cukinii w sosie bazyliowym: Podobne przepisy

Sałatka ze szpinaku, awokado, cukinii w sosie bazyliowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy