Składniki:
4 jajka, 120 g cukru, 120 mąki, szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Do żaroodpornej miski wbijamy jajka i cukier. Ubijamy energicznie. Umieszczamy miskę na rondlu z gorącą wodą i długo ubijamy (ja ubijam mikserem choć tradycyjnie jest za pomocą trzepaczki). Chodzi nam o to, aby jak najwięcej pęcherzyków powietrza dostało się do ciasta. Trzeba uważać, żeby miska nie stykała się z wodą, wtedy masa się zagotuje... Ubijamy tak do momentu aż wykonana na powierzchni masy "ósemka" nie będzie się rozpływać.
Zdejmujemy z rondla i ubijamy jeszcze przez 5 min aż masa ostygnie. Porcjami wsypujemy przesianą mąkę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką/łopatką. Masę wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na spód lepiej jest ułożyć papier do pieczenia (obrysować formę ołówkiem i wyciąć kształt). Piec w temp. 170 st. przez ok. 25 minut. Biszkopt jest mięciutki, sprężysty i dobrze wyrośnięty. Polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | anuskam |