Składniki:
2 szklanki cukru, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 1 cukier waniliowy, 3/4 szklanki mleka zimnego. 3/4 literatki oleju, sok z połowy cytryny, 2 łyż mąki ziemniaczanej, olejek śmietankowy mały, rodzynki,1 kg-1,2 kg sera zmielonego trzykrotnie, ciasto kruche pod spód.
Składniki na ciasto: pół kostki margaryny, 1 łyżka smalcu, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kwaśnej śmietany, mąkę do wgniecenia około 3 szklanek.
Jak przyrządzić?
Składniki ciasta kruchego zagnieść i wyłożyć na blachę i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotować wszystkie składniki do masy serowej odmierzone. Utrzeć 10 żółtek z 1 szklankę cukru z cukrem waniliowym. Do masy dodawać po trochu zmielonego sera aż do wyczerpania sera (potrzebna jest duża miska). A teraz po troszku mleka i oleju naprzemiennie, olejek śmietankowy, sok z cytryny, 2 łyżki budyniu. Odstawiamy masę i bierzemy się za białka, trzeba je ubić ze szczyptą soli po troszku. Szklanka cukru i na koniec 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę z białek dodać do masy serowej, delikatnie połączyć i wylać na podpieczone ciasto. Wysypać rodzynki oprószone mąką. (nie utoną) Piec 1,5 godz. w temp 180 stopni.
Uwagi:
Sernik jest wysoki i na dużą blachę piecze się w temp 180 stopni, ale nie wyższej. Może popękać wzdłuż boków, bo może wyrosnąć do 8 cm, ale to normalne i nie ruszać go w trakcie pieczenia. Każdy sernik lekko opada to normalne (do 1 cm). Jest bardzo puszysty. Gdy zbyt się będzie rumienił przykryć go papierem i nie wolno włączać termoobiegu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | ania.s |