Składniki:
Opakowanie mrożonki typu mieszanka chińska,
opakowanie lub pół mrożonych krewetek koktajlowych,
opakowanie ryżu sojowego,
kiełki słonecznika,
przyprawa do kuchni chińskiej 5 smaków,
sos sojowy,
sos chili,
olej,
sól.
Jak przyrządzić?
W głębokiej patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy warzywa i przygotowujemy wg sposobu podanego na opakowaniu, czyli dusimy pod przykryciem parę lub paręnaście minut (w zależności od producenta). Warzywa się duszą (mieszamy je od czasu do czasu), a my gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg sposobu podanego na opakowaniu. Dodatkowo grzejemy wodę w czajniku, na sitku umieszczamy pożądaną ilość krewetek (ja robiłam z połówki paczki, było ich trochę mało) i za chwilę przelewamy je wrzątkiem i zostawiamy na moment do obkapania. Mniej więcej w połowie duszenia warzyw wsypujemy przyprawy, mieszamy i dalej dusimy. Przygotowany i odsączony makaron tniemy nożyczkami na krótsze kawałki. Dorzucamy go razem z krewetkami i kiełkami na patelnię, zwiększamy ogień i zdejmujemy pokrywkę, po czym b energicznie i starannie mieszamy wszystko jakąś minutę, żeby odparować ew nadmiar płynów i delikatnie podsmażyć to co już jest ugotowane. I to tyle, smacznego :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | punia |