Składniki:
Mąka pszenna, kaszka manna, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder, cynamon, jabłka prażone (słoik), masło (zmrożone pół kostki).
Jak przyrządzić?
Żeby zrobić ciasto należy wymieszać następujące składniki:
1 szklanka mąki,
1 szklanka kaszki manny,
1 szklanka cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać kaszką.Następnie układa się 3 warstwy:
Sucha warstwa ciasta, na to jabłka i posypać cukrem waniliowym i cynamonem.
Sucha warstwa ciasta, na to jabłka i posypać cukrem waniliowym i cynamonem.
Sucha warstwa ciasta i na to cienko pokrojone masło.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 – 200 stopni, na ok. 40 minut.
Potrzebne przybory:
Tortownica.
Jak podawać?
Podawać na ciepło z bita śmietaną lub lodami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | kuchareczka |