Składniki:
0,5 kg truskawek,
3 banany.
Migdały glazurowane:
6 łyżek płatków migdałowych,
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka miodu,
0,5 łyżeczki cukru waniliowego.
Jak przyrządzić?
Banany kroimy w plastry. Truskawki Kroimy w ćwiartki lub według uznania. Migdały glazurujemy: lekka rozpuszczamy masło z miodem i cukrem waniliowym na patelni. Kiedy się spieni wrzucamy płatki migdałów i delikatnie mieszamy aż się zrumienią. Gorące dodajemy do truskawek połączonych z bananami i lekko mieszamy aby z migdałów nie zrobiły się zlepki.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia, patelnia, miska szklana.
Uwagi:
Łączyłam z innym owocami ale w takim wykonaniu ma wyjątkowy smak. Problem może być w glazurowaniu migdałów aby ich nie przypalić i nie posklejać, bo mogą wyjść strasznie twarde. Za drugim razem na pewno się uda.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Monik |