Składniki:
1 kg podudzi z kurcząt. Marynata: 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, łyżeczka miodu, pieprz cayene, sól, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka majeranku, 2 łyżki oliwy, łyżeczka Vegety.
Jak przyrządzić?
Podduszony czosnek dodać do reszty składników marynaty. Umyte i osuszone udka zamarynować i odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut.Następnie udka zawijamy w folie aluminiową i układamy na rozgrzanego grilla. Po około 30 minutach wyciągamy udka z folii i kładziemy ponownie na grillu na około 5-10 minut.
Potrzebne przybory:
Folia aluminiowa.
Jak podawać?
Podawać razem z lekką surówką z sałat (masłowa, lodowa, rukola) i z dipem czosnkowym.
Uwagi:
Pieprz cayene jest bardzo ostrą przyprawą.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok 5 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | papucior |