Składniki:
125 g margaryny,
50 g cukru,
125 g mąki,
4 jajka,
paczka cukru waniliowego,
4 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka,
łyżka margaryny,
cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Margarynę, cukier, mąkę, jajka, cukier waniliowy i śmietanę ubijamy w misce przez 2 min, aż powstanie kremowe, gładkie ciasto. Rozgrzewamy gofrownice do średniego poziomu. Smarujemy ją starannie margaryną. Wylewamy 2 łyżki ciasta do formy i opuszczamy pokrywkę. Gdy lampka kontrolna zgaśnie, gofr jest upieczony. Jeśli pierwszy gofr jest zbyt jasny ustawiamy formę na nieco wyższą temperaturę.Pieczemy pozostałe gofry i posypujemy je cukrem pudrem. Można je też podawać z konfiturami lub bitą śmietaną.
Potrzebne przybory:
Miska, robot ręczny z końcówkami do ubijania piany, gofrownica, pędzel, łyżka.
Jak podawać?
Z bitą śmietaną lub konfiturami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 gofrów |
Autor | Justyna_09 |