Składniki:
2 piersi z kurczaka,
12 pasków boczku,
natka pietruszki,
ząbek czosnku,
bazylia,
szklanka oleju,
przyprawa do kurczaka,
ziemniaki,
pół kostki masła.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół, w pojemniku mieszamy olej z przyprawą do kurczaka i umieszczamy tam piersi, zamykamy szczelnie i do lodóweczki na ok.2 godziny. W tym czasie przez praskę przepuszczamy ząbek czosnku, siekamy pietruszkę i wszystko ładnie łączymy z masełkiemziemniaki gotujemy w tzw. mundurku na pół twardopo wyjęciu z wody jeśli są duże kroimy na osiem części. Układamy na blasze kładą na każdym po kawałku masła z czosnkiem. Teraz pora na piersi:każdy kawałek wyjmujemy z zalewy zawijać w trzy plasterki boczku i wsuwając pomiędzy listki bazylii, piersi układamy na osobnej blasze, a teraz wszystko do piekarnika. Ziemniaki na dolna półkę, piesi na górną, 180 st. C i 20 minut.
Potrzebne przybory:
Łyżka, widelec, pojemnik do marynaty, garnek, 2 blaszki.
Jak podawać?
Zwykłe obiadek podaje z sałata z koperkiem i oliwa oraz czerwonym winem.
Uwagi:
Żeby piesi nie były zbyt suche, zwykły włączam termoobieg a pod blaszkę z ziemniakami wsuwam mały garnuszek z wodą.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | psytt |