Składniki:
Zakwas żurku /staropolski lub śląski/ a jeszcze lepiej przez siebie ukwaszony, 30 dkg boczku wędzonego, 0,5 kg kiełbasy dobrze uwędzonej, cebula, czosnek 3 ząbki, dwie łyżeczki chrzanu, przyprawa do żurku, śmietana, kostka rosołowa, warzywa /marchew, por pietruszka/.
Jak przyrządzić?
W dużym garnku podsmażyć pokrojony boczek, dodać pokrojoną cebulkę i kiełbasę, po podsmażeniu zalać wodą, dodać warzywa i kostkę rosołową, wlać butelkę zakwasu i na koniec dodać wyciśnięty czosnek i zabielić kwaśną śmietaną.
Uwagi:
Można podawać z jakiem na twardo oraz ziemniaczkami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | andrew |