Składniki:
25 dkg piersi z kurczaka,
25 dkg pieczarek,
2 ząbki czosnku,
200 g kwaśnej śmietany - najlepsza Rama do sosów,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka mąki pszennej.
Jak przyrządzić?
Do garnka wlać 2 łyżki oleju, wrzucić posiekany drobno czosnek. Gdy czosnek się zezłoci wrzucić pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Smażyć ok. 7-8 min. Następnie wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić solą i pieprzem do smaku, podlać 1/2 szklanki zimnej wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 1/2 godz. Śmietanę wlać do miseczki, dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej i 1-2 łyżki zimnej wody, dobrze to roztrzepać, żeby nie było grudek i wlać po woli do gotującego się sosu cały czas go mieszając. Pogotować jeszcze 2-3 minuty i gotowe. SMACZNEGO.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z kolorowym makaronem pene inaczej rurką i waszą ulubioną surówką.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | inga |