Składniki:
Farsz:
1/4 szklanki cebuli,
2 łyżki pokrojonego selera naciowego,
1/2 szklanki bułki tartej,
1/2 szklanki posiekanych rodzynek,
1/4 szklanki orzechów włoskich,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka soli,
1/3 szklanki gęstej śmietany,
4 kotlety ze schabu z kością (lub bez),
2 łyżki oleju,
tymianek, bazylia (do smaku),
przyprawy (jakie kto lubi).
SOS MORNAY:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1/2 szklanki wywaru z kurczaka (lub z kostki rosołowej),
1/2 szklanki gęstej śmietany,
1/4 szklanki parmezanu,
sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Wymieszać wszystkie składniki farszu na końcu dodać śmietanę. Kotlety (najlepiej poprosić w sklepie o pokrojenie, zwłaszcza jeżeli jest z kością) przyprawić przyprawami, następnie troszkę rozbić(ale nie dużo). Naciąć nożem kieszenie, wypełnić farszem, zapiąć kieszenie wykałaczkami. Rozgrzać patelnię i przyrumienić z obydwu stron.Przełożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia, polać sosem. Przykryć i piec około 45 min w nagrzanym piekarniku (180 stopni C). Po upieczeniu zlać tłuszcz z wierzchu, wyłożyć kotlety na półmisek, polać sosem.Wykonanie SOSU MORNAY:Roztopić masło, rozprowadzić mąkę tworząc zasmażkę, dolać wywar, śmietanę i przyprawy.Gotować z 10 min na małym ogniu ciągle mieszając, następnie dać parmezan, gotować jeszcze ze 2 minutki.
Potrzebne przybory:
Żaroodporne naczynie, wykałaczki.
Uwagi:
Przepis wydaje sie być trudny,ale za to pyszny. Jeżeli masz ważną kolację - idealny, ponieważ możesz sobie wszystko przygotować rano jedynie piekarnik włączyć wieczór. Podawałam go na chrzcinach z goframi z ziemniaków i surówką z selera naciowego. Extra. Życzę smacznego:-)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Kornelia |