Składniki:
200 g makaronu tj. ok. pół paczki.
Sos:
pół paczki szpinaku, najlepszy taki siekany nie przetarty lub świeży,
20 dag boczku wędzonego,
1 serek topiony,
3 ząbki czosnku,
1/2 cebuli,
100 ml śmietany 30%,
2 plasterki sera pleśniowego typu lazur.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Sos:Boczek kroimy w drobna kostkę i smażymy na patelni dodajemy do niego posiekany czosnek i cebulkę. Lekko rumienimy. UWAGA !!! czosnek przypalony jest gorzki!!! Do zrumienionych warzyw dajemy szpinak, nie musi być rozmrożony, smażymy do momentu aż woda odparuje. Polecam dodać łyżkę masła pod koniec. Następnie dajemy pokrojony serek topiony i pleśniowy, dokładnie mieszamy do roztopienia się serów. Doprawiamy do smaku pieprz, sól i gałki szczypta. Na końcu dodajemy śmietanę, lekko zagotować. Gorącym sosem polewamy ciepły makaron i gotowe. SMACZNEGO !
Jak podawać?
Na gorąco i z sercem !!!
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi to polecam posypać parmezanem, można zastąpić śmietanę 30% jogurtem z dodatkiem 18% śmietany ok. łyżki. Najlepszy jest makaron : wstążki, penne i kokardki. Szpinak świeży należy wcześniej zblanszować ok. 2 minuty we wrzątku.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | Wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Lillith |