Składniki:
2 piersi kurze,
główka sałaty lodowej,
pół ogórka długiego (świeżego oczywiście),
1 cebula biała,
kubeczek jogurtu naturalnego,
kajzerka,
4 ząbki czosnku,
przyprawy: ostra papryka, chili, pieprz, sól, bazylia, oregano,
kilka piórek szczypioru,
oliwa do smażenia.
Jak przyrządzić?
Piersi kurze myjemy, przekrawamy wzdłuż (tak jak się kroi kajzerki), solimy i pieprzymy z obu stron. Wrzucamy na gorącą oliwę i smażymy ok 2 min. z każdej strony, aż się lekko zarumienią i nie będą surowe w środku (jeśli piersi były dość grube, to ten czas należy odpowiednio wydłużyć). Po usmażeniu wykładamy kurczaka na talerz, żeby ostygł, a my bierzemy się za sałatę: myjemy i rwiemy placami sałatę lodową, kroimy ogórka w "ćwiartko-plasterki" (każdy plasterek pokrojony na 4 części - nie ma pojęcia, jak to się fachowo nazywa. Dalej kroimy w piórka cebulę i wrzucamy do miski składniki w kolejności: sałata - ogórek - cebula (jak ktoś lubi można dodać do tego jeszcze np. kukurydzę konserwową). Potem robimy sos: miażdżymy 4 ząbki czosnku, dodajemy pieprz, paprykę, bazylię, sól, chilli i na końcu jogurt - sos musi być mocno czosnkowy, pikantny i dość gęsty. Robimy też grzanki - pokrojoną w kostkę bułkę smażymy na maśle lub oliwie aż się zarumienią. Podanie sałatki: na wierzch kładziemy wystudzonego (ale nie lodowatego - w sensie z lodówki!)i pokrojonego w cienkie plasterki kurczaka i wszystko polewamy sosem. Na wierz posypujemy pokrojonym szczypiorem i grzankami.
Potrzebne przybory:
Patelnia, głęboka miska, praska do czosnku.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Autor | Clue |