Składniki:
Główka młodej kapusty, kalafior, kolorowa papryka (po 1-2 sztuki czerwonej, zielonej i żółtej), seler naciowy (kilka gałązek), 2-3 ząbki czosnku, por (kawałek ok 10cm długości), 2 młode marchewki, 1 pietruszka, natka pietruszki, koperek, lubczyk (wedle uznania - daje wspaniały aromat i smak, 3 listki laurowe, 3-4 ziela angielskie, koncentrat pomidorowy 200g, ziarenka smaku (ew. Vegeta), kostki rosołowe, pieprz, 2 łyżki octu winnego białego.
Jak przyrządzić?
Kapustę kroimy na kawałki (kwadraty, trójkąty - nie wiórki!), wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, w drugim garnku wstawiamy wodę - musi być duży, wody wlewamy do ok 1/3 wysokości, wrzucamy ziele, czosnek i liść laurowy, kostki rosołowe, obieramy marchewkę i pietruszkę, kroimy na krążki, siekamy por, lubczyk, nać selera, część koperku i wrzucamy do garnka z wodą, gdy się zagotuje, myjemy kalafior i dzielimy na różyczki, paprykę kroimy na paski ok 2-3 cm długości i 0,5 grubości, wrzucamy do garnka kalafior i paprykę, odcedzamy kapustę i dorzucamy do reszty warzyw, gotujemy aż będą miękkie, ale nie stracą jędrności, dajemy ocet, gotujemy chwilę, dodajemy przecier i przyprawy (wedle gustu), podajemy z posiekanym świeżym koperkiem.
Uwagi:
Trochę "roboty" przy tym jest, ale efekt całkiem smaczny.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Autor | sabath |