Składniki:
2 kg ziemniaków (ile kto chce),
3 marchewki,
0,7 kg pieczarek,
30 dkg boczku wędzonego,
2 laski kiełbasy suchej wędzonej (najlepsza jest głogowska),
0,5 kg sera żółtego typu Gouda,
2 cebule lub pory,
gałązka lubczyku,
śmietanka 30% - 250 ml,
Winiary "Pomysł na zapiekankę serową lub zapiekankę z szynką",
Vegeta,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki i marchewkę obieramy i gotujemy w nieosolonej wodzie przez 10 minut pod przykryciem, następnie odcedzamy i pozwalamy ostygnąć.Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na patelni na niewielkiej ilość oleju przez ok. 10 minut. Na koniec lekko solimy i pieprzymy.Boczek i kiełbasę kroimy w plasterki i lekko podsmażamy na patelni, w miarę możliwość bez tłuszczu.Sos Winiary przygotowujemy według przepisu na opakowaniu z tym że dodajemy całą śmietankę (250ml).Formę do zapiekania (z przykrywką) smarujemy na spodzie olejem, następnie ziemniaki kroimy w plastry grubość około 0,3-0,5 cm i układamy warstwę ok.3cm, oprószając je Vegetą i pieprzem, na to układamy podsmażone mięso, pieczarki, marchewkę, lubczyk i pora, ser żółty i zalewamy sosem. Należy tak rozdzielić składniki aby przygotować dwie takie przekładane warstwy. Na samej górze układamy ser żółty na ziemniakach (aby uniknąć przypalenia sosu).
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne i pokrywka.
Jak podawać?
Podawać gorące z kefirem.
Uwagi:
Ziemniaki i marchewkę dlatego podgotowujemy najpierw, ponieważ zapiekanka jest gotowa szybciej i nie trzeba czekać tak długo jak w przypadku jej przygotowywania z surowych ziemniaków.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | mala_zuchwala |