Tagiatelle z pieczarkami i boczkiem w sosie śmietanowym - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

¼ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego),
1 cebula,
150 g boczku,
200 g kwaśnej 18% śmietany,
500 g pieczarek,
250 g makaronu tagiatelle (ok. 4 gniazda),
oliwa z oliwek do smażenia.

Do przyozdobienia:

natka pietruszki,
odrobinę startego sera mozzarella lub parmezanu.

Do smaku:

sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić?

Na patelni rozgrzać oliwę (ma zakrywać dno) i wrzucić pieczarki. Dolać wino do smażących się pieczarek. Podgrzewać na mocnym ogniu tak długo, aż wino odparuje. Na osobnej patelni usmażyć pokrojony w plastry i w paseczki boczek. Dodać do przyrumienionych pieczarek. Usmażyć cebulę i dodać do pieczarek i boczku. Przyprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową (nie zbyt dużo bo może nadać gorzki smak potrawie). Zgasić ogień i dodać dobrze wymieszaną śmietanę. Dobrze wymieszać z pieczarkami, boczkiem i cebulą. Lekko podgrzać. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Wymieszać w garnku z sosem. Przełożyć na talerze. Każdą porcję udekorować pietruszką i serem.

Potrzebne przybory:

Dwie patelnie (mała i duża), garnek, tarka do sera, nóż, deska do krojenia.

Jak podawać?

Podawać zaraz po przyrządzeniu z białym winem. Może być to samo którego użyjemy do gotowania.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćwysoka
AutorJustynaH

Tagiatelle z pieczarkami i boczkiem w sosie śmietanowym: Podobne przepisy

Tagiatelle z pieczarkami i boczkiem w sosie śmietanowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy