Składniki:
¼ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego),
1 cebula,
150 g boczku,
200 g kwaśnej 18% śmietany,
500 g pieczarek,
250 g makaronu tagiatelle (ok. 4 gniazda),
oliwa z oliwek do smażenia.
Do przyozdobienia:
natka pietruszki,
odrobinę startego sera mozzarella lub parmezanu.
Do smaku:
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzać oliwę (ma zakrywać dno) i wrzucić pieczarki. Dolać wino do smażących się pieczarek. Podgrzewać na mocnym ogniu tak długo, aż wino odparuje. Na osobnej patelni usmażyć pokrojony w plastry i w paseczki boczek. Dodać do przyrumienionych pieczarek. Usmażyć cebulę i dodać do pieczarek i boczku. Przyprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową (nie zbyt dużo bo może nadać gorzki smak potrawie). Zgasić ogień i dodać dobrze wymieszaną śmietanę. Dobrze wymieszać z pieczarkami, boczkiem i cebulą. Lekko podgrzać. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Wymieszać w garnku z sosem. Przełożyć na talerze. Każdą porcję udekorować pietruszką i serem.
Potrzebne przybory:
Dwie patelnie (mała i duża), garnek, tarka do sera, nóż, deska do krojenia.
Jak podawać?
Podawać zaraz po przyrządzeniu z białym winem. Może być to samo którego użyjemy do gotowania.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | JustynaH |