Składniki:
Naleśniki (wiecie jak je zrobić).
Farsz:
5 średniej wielkości borowików (mogą być inne grzyby),
1 woreczek kaszy gryczanej,
1 opakowanie twarożku (najlepiej zrobić samemu),
2 średnie cebule,
1 ząbek czosnku,
baranina (ale może być inne mięso),
tymianek,
jałowiec,
gałka muszkatołowa,
pieprz,
sól.
Jak przyrządzić?
Zacznijmy od przygotowań:
Baraninę należy bardzo drobno posiekać ale w żadnym wypadku nie mielić!Grzyby, cebulę - należy drobno posiekać, zmniejszą swoją objętość podczas duszenia więc można troszkę grubiej niż baraninę.Ugotować kaszę gryczaną, dobrze odsączyć i wrzucić do miski. Bardzo drobno posiekaną baraninę usmażyć na oliwie czosnkowej. Grzyby i cebulę podsmażyć a następnie dusić razem z baraniną aż będą miękkie (ok 25 min). Wyłączyć gaz dodać posiekany czosnek, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Wystudzone dodatki połączyć z kaszą gryczaną. Dodać twarożek (tyle aby wszystko było spójne). Dodać soli i pieprzu do smaku. Zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej oraz jałowca. Wrzucić szczyptę posiekanego tymianku. Odstawić na 30 min do lodówki Nakładamy farsz na naleśniki wedle uznania. Zawijamy w kopertę i smażymy na patelni. Podajemy gorące.
Jak podawać?
Podawać po dwa naleśniki na porcję z kleksem śmietany na górze. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować świeżym tymiankiem.
Uwagi:
Zawsze biorę wszystko na oko więc nie wiem jakie są proporcje wagowe. Posiekanych i podsmażonych grzybów powinno być tyle ile wynosi 1/4 objętości kaszy. Mogą być też suszone albo nawet pieczarki ale borowiki są do tego najlepsze.Nie zrażajcie się tym twarożkiem. To naprawdę jest smaczne. Oczywiście można go nie dodawać ale należy uważać aby farsz nie wylatywał z naleśnika. Potrawa powinna mieć posmak leśny ale żadna z przypraw nie może znacznie dominować. Naleśniki powinny być pieprzne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | bArtis |