Składniki:
Biszkopt:
6 jajek,
18 dkg cukru kryształu,
12 dkg mąki,
niepełna łyżeczka octu,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masy:
Wiśniowa:
2 galaretki wiśniowe (lub wg własnego uznania),
2 śnieżki.
Kiwi:
1 galaretka kiwi,
3 białka,
0,5 szklanki cukru kryształu.
Dodatkowo:
marmolada jabłkowa lub dżem wiśniowy,
1 galaretka malinowa,
maliny.
Jak przyrządzić?
Wykonanie biszkoptu:
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i przez chwilę miksować. Następnie dodać mąkę z proszkiem, ocet i wymieszać łyżką. Upieczony biszkopt przekroić na pół.
Wykonanie:
Rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe w 2 szklanki wody i pozostawiamy do stężenia. Tymczasem przygotowujemy śnieżkę według przepisu na opakowaniu i dodajemy do niej tężejącą galaretkę.Połowę biszkoptu pozostawiamy w blaszce i lekko smarujemy marmoladą, bądź dżemem. Na tak przygotowany spód wylewamy wcześniej przygotowaną masę. Odstawiamy na chwilę do lodówki.Rozpuszczamy galaretkę o smaku kiwi i odstawiamy do stężenia. Ubijamy pianę z 3 białek. Dodajemy 0,5 szklanki cukru i tężejącą galaretkę.Na warstwie ze śnieżki układamy drugą część biszkoptu i lekko nasączamy wodą z sokiem z cytryny. Wylewamy warstwę kiwi i odstawiamy na chwilę do lodówki. Na samej górze układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką malinową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | oliwka@ |