Składniki:
1 duży brokuł,
1 średnia cebula,
1 marchewka,
1 ziemniak,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju/oliwy,
1,5 litra bulionu domowego lub z kostki,
1 topiony serek śmietankowy,
natka pietruszki,
sól, pieprz do smaku,
grzanka/trochę startego sera/gęsta śmietanka do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę, czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy, póki cebula się nie zeszkli. W tym czasie kroimy w dość dużą kostkę ziemniaka, a marchew w plastry około 1cm. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Kiedy cebula jest już przeźroczysta, wrzucamy skrojoną marchew, ziemniaki i brokuł. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Solimy, pieprzymy (ewentualnie dodajemy innych ulubionych przypraw, wrzucamy natkę pietruszki. Gotujemy około 15-20 minut (do miękkości warzyw). Kiedy wszystko jest już miękkie, wyciągamy warzywa i miksujemy na gładką masę. Zmiksowane wrzucamy do wywaru, ponownie doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy serek topiony (można go zastąpić śmietaną, ale serek przydaje "aksamitności"). Mieszamy, czekając, aż serek się rozpuści. Kiedy zupa ma już konsystencję gęstego kremu, nakładamy do miseczek, z wierzchu dekorując grzankami, posypując startym serem lub kleksem gęstej śmietanki.
Potrzebne przybory:
Garnek, mikser.
Jak podawać?
Tuż po przyrządzeniu, gorącą, w miseczkach ceramicznych.
Uwagi:
Można przed miksowaniem zostawić 2-3 różyczki brokułów w całości, które posłużą potem do dekoracji. Jeśli zależy nam na niskiej kaloryczności potrawy, polecam podawanie zupy bez dodatków typu grzanki czy inne-jest wystarczająco sycąca:)Dla mniej dbających o linię polecam wersję z serkiem pleśniowy (o wyraźnym smaku, np. lazur) - wrzucamy go rozdrobnionego do zupy zamiast zwykłego serka topionego. Możemy go tez zmiksować razem z warzywami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | origa |