Składniki:
2 piersi kurczaka, 3 papryki (najlepiej różne kolory), 2 duże cebule, cieniutki makaron ryżowy, czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy (niekoniecznie, jeśli ktoś lubi) i przyprawy.
Jak przyrządzić?
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Można go wcześniej przyprawić jak kto lubi przyprawą do kurczaka albo dla tych, co nie uznają takich cudów, tym co lubią. Gdy kurczak jest już podsmażony dodajemy na patelnię sos sojowy, tyle, żeby kurczak zrobił się od niego ciemniejszy. Można dodać też kilka kropli sosu ostrygowego albo oleju sezamowego, jeśli ktoś ma i lubi, ale tylko sos sojowy obowiązkowo :) Kurczaka przekładamy do miseczki, a na tej samej patelni z tym samym tłuszczem podsmażamy lekko cebulę, do niej dodajemy pokrojone w średnie paski paprykę i wszystko dusimy pod przykryciem, dodajemy w razie potrzeby odrobinę wody, żeby się nie przypaliło. Gdy już cebula i papryka są miękkie, dodajemy czosnek, przyprawy (najlepiej słodką paprykę, pieprz, trochę ostrej papryki - jak ktoś lubi, jakąś Vegetę ale zioła niekoniecznie, bo średnio pasują), całość polewamy od serca jeszcze sosem sojowym i dusimy dalej, żeby przeszło, potem dodajemy kurczaka i mieszamy. Konsystencja powinna być taka trochę jakby lepka, ale bez przesady. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (czyli zalewamy go wrzątkiem). Odcedzamy, można rozdrobnić go trochę i dorzucamy na patelnię. Wszystko mieszamy i gotowe.
Potrzebne przybory:
Duża patelnia z pokrywką.
Jak podawać?
Na ciepło, chociaż ja na zimno też lubię.
Uwagi:
Danie dla osób, które nie lubią ostrych potraw - bo nie jest w ogóle ostre, chyba że ktoś doda chilli albo ostrą paprykę, ale nie wiem jak wtedy będzie smakowało. :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | Maya |