Składniki:
1 kg piersi z indyka lub kurczaka,
czerstwa bułka,
pęczek koperku,
1/2 kg pieczarek,
kostka rosołowa lub włoszczyzna,
1 jajko (opcjonalnie),
pół szklanki mleka,
mąka pszenna.
Jak przyrządzić?
Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki, wrzucamy do 1 l. wrzącej wody. Dodajemy kostkę rosołową. Jeśli ktoś nie lubi kostek, może zagotować wywar z włoszczyzny. Bułkę zalewamy mlekiem; mięso mielimy, przemielamy także bułkę. Koperek siekamy i dodajemy do mięsa. Możemy dodać także 1 jajko. Wszystko razem mieszamy, formujemy kulki, wrzucamy na gorący wywar i gotujemy ok. 30 minut. Do gotowego sosu dodajemy (według uznania) mąki, by go zagęścić.
Jak podawać?
Najlepiej smakują z puree ziemniaczanym, bo mięso z indyka jest dość suche, ale właściwie można podawać ze wszystkim.
Uwagi:
Zaprezentowana wersja jest podstawowa, dla osób pozostających na diecie wątrobowej. Jeśli ktoś nie jest na diecie, proponuję dodać do mięsa 1 pokrojoną lub zmieloną cebulkę, pieprz oraz 2 łyżeczki maggi.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | Dla dużej rodziny na co najmniej dwa obiady |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Ulis |