Składniki:
kiełki - 2 szklanki - mogą być różne, im większa różnorodność, tym lepiej - od kiełków fasoli mung, po rzodkiewki, soczewicy,... pestki dyni, słonecznika, a także czosnek w proszku, kminek, sól,
olej.
Jak przyrządzić?
Na suchej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika aż nabiorą brązowego koloru. Zdejmujemy je z patelni, odkładamy. Teraz na patelnię wlewamy łyżkę stołową oleju i na rozgrzany wsypujemy kiełki. Podsmażamy je przez około 10 minut i wsypujemy dynię+słonecznik. Mieszamy i nie zdejmując z patelni wsypujemy sól (na oko- nie za dużo, żeby nie przesolić), kminek - dosłownie szczyptę (może być mielony lub w całości, ale nie może być go za dużo, bo zdominuje smak dania) i wsypujemy czosnek (także z umiarem). Mieszamy wszystko i od razu podajemy.Smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | gosia |