Ryżaki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 torebki ryżu,
pół kg mięsa mielonego (najlepiej drobiowego),
2 jajka,
bułka tarta,
sól, pieprz,
2 cebule średnie lub 3 małe,
olej,
natka pietruszki (może być suszona),
kostka rosołowa.

Jak przyrządzić?

Ryż ugotować na sypko (to znaczy nie rozgotować dobrze by był lekko twardy, gotować około 12 minut) w rosole. Odsączyć. Ryż włożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju. Wymieszać i odstawić by wystygło. Cebulkę pokroić na drobną kostkę i zeszklić na małej ilości tłuszczu. Do ostudzonego ryżu dodać mięso mielone, cebulkę i natkę pietruszki. Wbić jajko, dodać bułki tartej, soli i pieprzu (do smaku). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotlety, obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Smażyć na oleju do rumianego koloru.

Potrzebne przybory:

Miska, patelnia z łopatką, garnek, tacka do krojenia, nóż.

Jak podawać?

Najlepiej z sosem koperkowym bub carbonare.

Uwagi:

Gdyby ciasto było zbyt luźne, dodać więcej bułki tartej.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcjeokoło 4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt5 zł
Autormisiulino

Ryżaki: Podobne przepisy

Powiązane Tematy