Składniki:
2 torebki ryżu,
pół kg mięsa mielonego (najlepiej drobiowego),
2 jajka,
bułka tarta,
sól, pieprz,
2 cebule średnie lub 3 małe,
olej,
natka pietruszki (może być suszona),
kostka rosołowa.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować na sypko (to znaczy nie rozgotować dobrze by był lekko twardy, gotować około 12 minut) w rosole. Odsączyć. Ryż włożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju. Wymieszać i odstawić by wystygło. Cebulkę pokroić na drobną kostkę i zeszklić na małej ilości tłuszczu. Do ostudzonego ryżu dodać mięso mielone, cebulkę i natkę pietruszki. Wbić jajko, dodać bułki tartej, soli i pieprzu (do smaku). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotlety, obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Smażyć na oleju do rumianego koloru.
Potrzebne przybory:
Miska, patelnia z łopatką, garnek, tacka do krojenia, nóż.
Jak podawać?
Najlepiej z sosem koperkowym bub carbonare.
Uwagi:
Gdyby ciasto było zbyt luźne, dodać więcej bułki tartej.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | około 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | misiulino |