Składniki:
2-3 cukinie(wielkości ogórka), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 kiełbaski śląskie( lub inne chude), 1 śmietana kremówka, 2 łyżki octu balsamicznego, 100 ml białego wina wytrawnego, parmezan, zioła prowansalskie (najlepiej świeże).
Jak przyrządzić?
Kiełbaskę pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, cukinie w półplasterki ok 0,5 cm, czosnek posiekać. Na odrobinie oleju podsmażyć kiełbaskę z cebulą, dodać czosnek, cukinię ocet balsamiczny, dusić ok 5 min. Wlać wino, jeszcze ok 5 min dusić, dodać śmietanę, zioła i jeszcze chwilę trzymać na ogniu do zgęstnienia. Na talerzu wyłożyć na makaron i posypać parmezanem. Można przygotować bez kiełbasy, też jest smaczne.
Jak podawać?
Podawać z makaronem najlepiej grubym.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Asia R |