Składniki:
Kotlety z karkówki (w zależności od ilości osób), duża cebula, 2 średnie marchewki, kilka pieczarek, ser żółty, majonez, przyprawa do karkówki lub gyros.
Jak przyrządzić?
Kotlety z karkówki delikatnie rozbijamy tłuczkiem następnie doprawiamy przyprawą do karkówki lub gyros. Cebulę kroimy na cienkie krążki, marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce (grube oczka), pieczarki myjemy obieramy i kroimy na kawałeczki.Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczeni (żeby nie było roboty z szorowanie blachy) układamy kotlety, na każdym kotlecie układamy: krążek cebuli, trochę startej marchewki, trochę pokrojonych pieczarek, na to kładziemy plastry żółtego sera, smarujemy ser delikatnie majonezem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ok 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
Potrzebne przybory:
Deska do krojenia, nóż, tarka, blacha i papier do pieczenia.
Uwagi:
Karkówka będzie smaczniejsza jak poleży w przyprawach kilka godzin.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | sasi |