Składniki:
3 szklanki maki,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka kakao,
powidło śliwkowe,
cukier waniliowy,
łyżka oleju.
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy tradycyjne kruche ciasto: mąka, cukier, 4 żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej, do 1/4 dodajemy kakao i odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Połowę ciasta kładziemy na spód, smarujemy powidłem, a na to wylewamy ubite białka z cukrem, a na sam wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto - białe + kakaowe. Pieczemy nie za długo ok. 45 min.PRZEPYSZNE!
Uwagi:
Smak ciasta pamiętam z dzieciństwa:), więc może trochę nieudolne jest, ale mi wychodzi doskonale!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | asia |