Składniki:
200 g surowej szynki wieprzowej,
200 g cebuli,
przyprawy,
duża ciabatta.
Jak przyrządzić?
Stek z szynki wieprzowej obsypujemy przyprawami, odkładamy do lodówki na godzinę celem nabrania aromatu ziół, następnie smażymy z cebulką. Stek powinien być lekko niedosmażony. Ciabattę wydrążamy pozostawiając około pół cm ciasta, stek zdejmujemy z patelni, kroimy w wąskie paski, które następnie mieszamy ze smażoną cebulką i pakujemy do wydrążonej bułki. Podlewamy do środka odrobinę śmietany (jeśli ktoś ma potrzebę doliczenia dodatkowych kalorii do potrawy), zawijamy całość w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na jakieś 10 minut. Piekarnik powinien być już nagrzany do około 150 stopni. Następnie ocieramy sącząca się z ust ślinę, wyjmujemy z piekarnika pyszną stekobułę i popełniamy cholesterolowe samobójstwo. Smacznego.
Potrzebne przybory:
Nóż, patelnia, folia aluminiowa.
Jak podawać?
Ciepłą, zaraz po wyjęciu z piekarnika, można polać sosem czosnkowo-jogurtowym.
Uwagi:
Zioła, których dodaję do steku to bazylia, oregano, zioła prowansalskie, pieprz czarny, czosnek granulowany, papryka czerwona.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 1-2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | radzio_r |