Składniki:
makaron proponuje grubszy,
szpinak najlepiej mrożony - rozdrobniony (1/2 opakowania),
2 cukinie,
czosnek,
cebula,
śmietana,
oliwa,
sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy z dodatkiem oleju. Na patelnie: trochę oliwy, wrzucamy czosnek, później cebulę. Smażymy chwilę uważając, żeby nie przypalić czosnku. Dodajemy pokrojoną cukinię, następnie szpinak. Dodajemy przyprawy według uznania, zarówno suszone jak i świeże (np.bazylia). Dusimy ok 15 minut. Następnie wlewamy śmietanę, którą wcześniej warto zahartować wodą powstałą z rozmrażającego się szpinaku. Gotujemy jeszcze chwilkę i mieszamy z makaronem. Czasami jak nie mam śmietany, na koniec dodaję trochę startego sera.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | moromu |