Składniki:
2 piersi z kurczaka, dość duża kapusta pekińska, puszka ananasów, puszka czerwonej fasoli, sos sałatkowy Knorra (najlepiej koperkowo-ziołowy, może być też włoski), sól, pieprz , sok z połówki cytryny, oliwa z oliwek, opcjonalnie : majonez
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok.30 min) , następnie odkładamy do ostudzenia. Kapustę pekińską kroimy, wrzucamy do miski . Ostudzone piersi z kurczaka kroimy w kostkę (niezbyt dużą) i także wrzucamy do tej samej miski ;) .Dodajemy też odsączoną fasolę oraz pokrojonego w kostkę ananasa z puszki. Teraz zajmujemy się sosem : nigdy nie przyrządzam sosu Knorra wg przepisu na opakowaniu (czyli z wodą) - sosik rozpuszczam w ok. pół szklanki oliwy z oliwek, i dopełniam ową szklankę sokiem wyciśniętym z połówki cytryny (sos powinien być dość kwaskowaty). Doprawiamy go solą i pieprzem , zalewamy nim wszystkie składniki jakie są w misce:) Mieszamy i podajemy. Jeśli ktoś nie zważa na kalorie, można wymieszać sałatkę dodatkowo z majonezem, również smakuje wyśmienicie.
Potrzebne przybory:
Nie wymaga szczególnych narzędzi : ot, garnek, nóż, szklanka, miska, deska do krojenia.
Jak podawać?
Zawsze podaję tę sałatkę z tostami czosnkowymi (tosty wysmarować masłem i posypać granulowanym czosnkiem - wersja dla leniwych; tosty wysmarować masłem wymieszanym ze sprasowanym świeżym czosnkiem - zajmuje odrobinę więcej czasu; zapiec w tosterze) , świetnie komponuje się też z dobrym winem, SMACZNEGO, POLECAM !:)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | kilka dużych salaterek |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Kasia |