Składniki:
2 piersi kurczaka, mleko kokosowe, zielona pasta curry, kolendra, sos sojowy, sos ostrygowy, brązowy ryż, duża cebula, marchewka, pędy bambusa(pół puszki, kukurydza(pół puszki), kilka ostrych papryczek(ja użyłem zielonych), kapusta pekińska.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w płatki, zeszklić na patelni, wrzucić do woka. Pokrojone w paski mięso wrzucić na patelnię na ca 2min, przerzucić do woka, dodać mleko kokosowe, łyżeczkę lub dwie pasty curry w zależności od pożądanej ostrości, dwie duże łyżki sosu sojowego(prawdziwego: Tao-Tao odpada), gotować na małym ogniu, w razie potrzeby zagęścić sos mąką kukurydzianą. Pokrojoną w słupki marchewkę, pędy bambusa, kukurydzę, pokrojone papryczki oraz trochę pokrojonej kapusty włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać 1,5 łyżki sosu ostrygowego, włożyć do piekarnika nastawionego na 120-150C. Po około 15-20 min dodać ugotowany ryż, wymieszać, zostawić na około 10 min. Podawanego kurczaka posypać kilkoma potarganymi listkami kolendry.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | boskijan |