Żydowskie knedle do rosołu - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki zmielonej macy.

Jak przyrządzić?

Białka oddzielić od żółtek, żółtka ubić trzepaczkami miksera, aż staną się gęste, pianę ubić na bardzo "sztywno", wymieszać lekko z żółtkami, do tego pomału wsypywać zmieloną macę, lekko mieszając. Całość wstawić na 1 godz. do lodówki. Następnie mokrymi rękami formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego /wychodzi ok. 16 - 18 szt., wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować na małym ogniu około 20 min. Podawać z rosołem.

Jak podawać?

Jako dodatek do rosołu.

Uwagi:

Macę można dostać w "Domu chleba". Jest jej kilka rodzajów, ale ja używam "tradycyjnej" czyli bez żadnych dodatków. Aby ją "zmielić", wkładam do woreczka foliowego po 2 płatki i po prostu rozgniatam je wałkiem do ciasta.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt4 zł
AutorGabi

Żydowskie knedle do rosołu: Podobne przepisy

Żydowskie knedle do rosołu: wypróbuj również

Śledzie po żydowsku

... Jednym z wielu czynników, który przez stulecia miał ogromny wpływ na kuchnię polską jest żydowska tradycja kulinarna. Specyfika relacji polsko-żydowskich nie zawsze jednak pozwalała mówić ... o bezpośrednim i długotrwałym powiązaniu tych kultur. ...

dawno temu

Przepis na knedle ze śliwkami

... pomysł na letni obiad. Zobacz, jak w szybki i łatwy sposób przygotować możesz wyśmienite i pełne witamin knedle ze śliwkami. ... pomysł na letni obiad. Zobacz, jak w szybki i łatwy sposób przygotować możesz wyśmienite i pełne witamin knedle ze ...

dawno temu

Jak ugotować rosół?

... Zupa z drobiu przygotowana samodzielnie w domu ma zdecydowanie lepszy smak niż ta z „torebki”. Można ją także dowolnie doprawiać, według naszych kulinarnych gustów. Najlepiej smakuje ta przyrządzona z przepiórek czy bażanta. Jak ugotować rosół, ...

dawno temu

Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

... Mięso z rosołu – tak często przyprawia nas o ból głowy. Jest bardzo smaczne, ale domownicy raczej nie mają ochoty jeść go bez żadnych dodatków. Koniec z tymi problemami. Co zrobić z kurczakiem z rosołu? Masz wiele możliwości. Możesz przygotować ...

dawno temu

Rosół z kaczki

... , ponieważ odpowiednio przechowywana może nam służyć przez ładnych kilka dni. Podstawową zupą, jaką większość z nas potrafi gotować jest rosół. Czy warto go jeść? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz ... w poniższym artykule, zawierającym ...

dawno temu

Jak zrobić rosół z tortellini?

... Jak zupa jest najlepsza kiedy za oknem śnieg i mróz? Odpowiedź to oczywista oczywistość – rosół. Ale wcale nie musi być taki zwyczajny. Wystarczy kilka dodatków i zamieni się w pyszną zupę ... z tortellini i lubczykiem. Nie ma osoby, której ...

dawno temu

Galuski, knedle, kluseczki – tradycja w zupie

... kilka dodatków obiadowych, które powoli odchodzą w zapomnienie. A szkoda. Ja do dziś pamiętam knedle z serem, które robiła dla mnie babcia... Ech, rozmarzyłem się. ... kilka dodatków obiadowych, które powoli odchodzą w zapomnienie. A szkoda. Ja ...

dawno temu

Zupy na rosole

... Nie ma lepszej zupy pod słońcem niż babciny rosół! Chyba nikt nie jest w stanie zaprzeczyć temu twierdzeniu. Rosół to świetna zupa na deszczowe jesienne wieczory czy przeziębienie. Sprawdza ... pojawia idealne rozwiązanie, jakim są zupy, które ...

dawno temu

Jak ugotować rosół chiński?

... Uwielbiasz rosół? W takim razie rosół chiński na pewno będzie ci smakował. Ma ostry, aromatyczny i bardzo oryginalny smak, który wprawi w zdumienie niejednego. Jaka jest tajemnica tego niezwykłego dania? Wyjątkowe składniki, które stworzą ...

dawno temu

Zupa pieczarkowa z ryżowymi knedlami

... pieczarkowa jest już właściwie gotowa. Teraz pora na zrobienie knedli. Zacznij od pokrojenia bułek w kostkę i zalania ich resztą bulionu warzywnego. Krok 4 Odciśnij pieczywo i dodaj do niego ryż, jajka ... oraz natkę pietruszki. Dopraw knedle ...

dawno temu

Pieczona karkówka po żydowsku

... i pokroić w plastry. Dopraw mięso pieprzem, solą i majerankiem, a następnie obtocz w mące. Przysmaż karkówkę na oleju, a potem przełóż do naczynia żaroodpornego. Krok 2 Karkówka po żydowsku jest pełna warzyw ... nie będziesz miała najmniejszych ...

dawno temu

Kobiety, uczcie się gotować rosół

... zajmować umiejętność gotowania rosołu. I to nie byle jakiego, ale porządnego na wołowym z kością, jak pisze. Ta super ważna umiejętność może uratować związek, gdy mężczyzna zachoruje. W każdym razie ... się w rękawiczki? A może nie powinny ...

dawno temu

Sekrety DOMOWEGO ROSOŁU. Tylko dzięki nim uzyskasz najlepszy smak

... Gotowany na wołowinie i kurczaku rosołowym, najlepiej z młodymi warzywami, paloną cebulą i dodatkiem imbiru. Niedzielny rosół to dla niektórych rodzin już tradycja. Zrobienie tej zupy ... ze zbierającymi się na powierzchni rosołu "szumowinami"? ...

dawno temu

Zupa krem z kury

... Tradycyjny rosół z makaronem to ulubiona zupa wielu Polaków. Co ciekawe, w niektórych krajach taka konsystencja tego dania z drobiu wcale nie jest znana. W Wielkiej Brytanii chętnie jada ... z kury można podawać np. z pieczywem czosnkowym lub ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... pewnością daniem, którego nie przygotujemy jak ...

dawno temu

Jak temperatura w lodówce jest najlepsza?

... wlany na patelnię nie pryskał. A może chciałabyś żeby twój rosół miał piękny złocisty kolor? Przekonaj się, że jego uzyskanie wcale nie jest trudne. ... wlany na patelnię nie pryskał. A może chciałabyś żeby twój rosół miał piękny złocisty kolor? ...

dawno temu

Bliny rosyjskie - przepis

... bliny, które będą doskonałym dodatkiem do rosołu lub kapuśniaku rosyjskiego. Najpierw słodkie bliny. Prijatnogo apietita! ... bliny, które będą doskonałym dodatkiem do rosołu lub kapuśniaku rosyjskiego. Najpierw słodkie bliny. Prijatnogo ...

dawno temu

Zupa z makaronem

... bardziej pożywnego i rozgrzewającego niż kubek rosołu. Jednakże na nim nasze możliwości się nie kończą. Nie trać okazji i przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego znacznie więcej na temat gotowania zup z makaronem, a także poznasz ...

dawno temu

"Odpływający ogród", Ida Fink

... To dzięki pisarce i wyłącznie dzięki niej, co dzień od wielu lat, zmartwychwstaje żydowski piekarz zamordowany w beczce, mała dziewczynka rozstrzelana na oczach rodziców przez żołnierza SS ... , szesnastoletnia kruczowłosa piękność, czekająca ...

dawno temu

Powiązane Tematy