Składniki:
2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki zmielonej macy.
Jak przyrządzić?
Białka oddzielić od żółtek, żółtka ubić trzepaczkami miksera, aż staną się gęste, pianę ubić na bardzo "sztywno", wymieszać lekko z żółtkami, do tego pomału wsypywać zmieloną macę, lekko mieszając. Całość wstawić na 1 godz. do lodówki. Następnie mokrymi rękami formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego /wychodzi ok. 16 - 18 szt., wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować na małym ogniu około 20 min. Podawać z rosołem.
Jak podawać?
Jako dodatek do rosołu.
Uwagi:
Macę można dostać w "Domu chleba". Jest jej kilka rodzajów, ale ja używam "tradycyjnej" czyli bez żadnych dodatków. Aby ją "zmielić", wkładam do woreczka foliowego po 2 płatki i po prostu rozgniatam je wałkiem do ciasta.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Gabi |